MUQADDIMAH- serangkai cetusan hati

MUQADDIMAH - serangkai cetusan hati
(I1) NAH!

Nah! rupa-rupanya segala rintih-rintihku Engkau sahuti
Sebelumnya...
rintihan sepontan terpantul
berulang kali.
Keluhan kesal terhembus
berulang kali.
Telahku lenyapkan ruang untuk mengenaliMu!
Manakan daya untuk mendekatiMu!
Kurniakanlah...kurniakanlah ya Ilahi.


Nah! ianya berlaku.
Idaman terhidang dihamparNya jalan.
Jangan dirintih jangan dikeluh berulang kali.
Syukur Alhamdulillah!
Mereka tidak mengerti penuh simpati
yang bijaksana menabur empati.
Namun aku tetap bersyukur Alhamdulillah!
Aku tenggelam dalam lautan-lautan ilmu dan kebesaranMu.


Nah! umpama titian sirat di dunia nyata.
Engkau pilih antara sehelai rambut dan selebar expressway.
Jangan merintih!
Jangan mengeluh!
Berulang kali lagi.
Kerana destinasi kita...
Qiblat yang tidak terperinya sebuah KEJAYAAN mutlak ...seperti dilaungkan mu'azzin dalam seruan azannya
.

Tuk Ki

* Untuk asimilisasi para insan penghidap angin ahmar (stroke), ahli keluarga dan penjaga mereka dan kepada insan-insan sejagat.

Friday, 11 January 2013

SI MUNAFIK

28 Safar 1434

( N  33 )   NUKILAN DARI TAMAN SYURGA

 SI MUNAFIK

Al-Quran telah menerangkan sifat-sifat dan ciri-ciri orang munafik dan balasan seksaan keatas mereka seperti terkandung di dalam Surah Al-Taubah.

 "Orang-orang munafik lelaki dan perempuan, sebahagian dan sebahagian adalah sama, mereka menyuruh membuat yang mungkar dan melarang berbuat yang makruf dan mereka menggenggam tangan mereka *. Mereka telah lupa kepada Allah, maka Allah melupakan mereka. Sesungguhnya orang-orang munafik itu adalah orang-orang yang fasik."

*Berlaku kikir/ bakhil.

- Surah Al-Taubah : ayat 67.

HURAIANNYA (seperti Kitab Tafsir us. Ahmad Sonhaji Mohamad). 

Di sini Allah menerangkan pekerti orang-orang munafik sama ada lelaki atau pun perempuan, mereka adalah sama sahaja sifatnya, yang  berpura-pura terhadap agama tetapi pada masa yang sama mereka malakukan perkara yang keji. Mereka menggalakkan membuat kejahatan sesama mereka yang berupa perkara-perkara syirik, maksiat, mendustakan Utusan Allah, bercakap bohong, mengkhianat dan mungkir janji.
Sebaliknya mereka melarang atau tidak menggalakkan berbuat kebaikan yang berupa keimanan dan ta'at kepadaNYA dan berjihad dengan nyawa dan harta mereka pada jalan Allah.

Mereka menggenggam tangan mereka, yakni enggan membelajakan harta kekayaan mereka pada jalan Allah dan pada perkara-perkara kebajikan. Mereka juga telah melupakan Allah , yakni tidak mengendahkan segala yang diperintahkan oleh Allah kepada mereka sehingga melupakaNYA. Maka Allah pun akan melupakan mereka.

Ini adalah kata-kata sindiran bahawa mereka sengaja ditinggalkan oleh Allah daripada mendapat rahmat dan pahala sebagai balasan kepada mereka. Jelasnya, oleh kerana orang-orang munafik itu enggan beriman dan mentaati Allah , maka Allah membiarkan mereka hidup di dunia tanpa mendapat hidayah dan pimpinan dariNYA. Begitu pula di akhirat nanti, mereka dibiarkan tanpa mendapat rahmatNYA.

Sesungguhnya orang-orang munafik itu, merekalah yang fasik, yakni jahat kelakuannya, malah melebihi kedudukan orang kafir kerana mereka lebih berani melakukan maksiat dan penderhakaan terhadap Allah SWT.
   kepanasan matahari di antara 107,000 F~ 1,799,000 F. Kalau neraka?                       


"Allah mengancam orang-orang munafik lelaki dan perempuan dan orang-orang kafir dengan neraka jahanam, mereka kekal di dalamnya. Cukuplah neraka itu bagi mereka, dan Allah melaknati mereka, dan bagi mereka azab yang kekal."

- Surah Al-Taubah ayat 68.

HURAIANNYA.

Allah telah menjanjikan balasan kepada orang-orang munafik sama ada lelaki atau perempuan dan juga orang-orang kafir, bahawasanya mereka akan dimasukkan kedalam neraka jahanam sebagai hukuman. Mereka akan diseksa disitu untuk selama-lamanya. 

Jika di tilik kepada susunan ayat ini, kita dapati sebutan 'munafik' telah didahulukan daripada perkataan 'orang-orang kafir' dalam menerima bembalasan. Ini menunjukkan bahawa orang munafik itu lebih buruk pekertinya daripada orang kafir. Lebih-lebih lagi pemeluk-pemeluk agama yang telah menyeleweng dari kebenaran atau agamanya yang telah dimansuhkan seperti orang-orang ahli kitab.

Sesungguhnya, di dalam neraka jahanam itu terdapat balasan untuk mereka dalam bentuk seksaan yang berkekalan. Di samping itu Allah timpakan pula laknatNYA  kepada mereka di dunia dan di akhirat. Mereka akan kempunan untuk mendapatkan rahmatNYA, kerana yang layak mendapatkannya hanya orang-orang MUKMIN sejati. Seterusnya mereka akan mendapat seksa yang tetap dan berpanjangan.

Seksa keatas mereka ini, mengikut al-Maghribi, adalah tambahan dari seksa neraka jahanam umpamanya seksa 'samum' yang menghanguskan muka, seksa 'hamim' yang meleburkan isi perut, makanan dari kayu berduri 'dhori'.
Kempunan dari bertemu dengan zat Allah Azza Wajalla dan dari mendapat penghormatanNYA, dan adanya hijab (tabir) yang menghalang mereka  daripada berpeluang melihat Allah SWT. Na'uzubillah.

Wallahua'lam.

- Tuk Ki
(Daripada talib kepada mukallaf)
        

No comments:

Post a Comment