MUQADDIMAH- serangkai cetusan hati

MUQADDIMAH - serangkai cetusan hati
(I1) NAH!

Nah! rupa-rupanya segala rintih-rintihku Engkau sahuti
Sebelumnya...
rintihan sepontan terpantul
berulang kali.
Keluhan kesal terhembus
berulang kali.
Telahku lenyapkan ruang untuk mengenaliMu!
Manakan daya untuk mendekatiMu!
Kurniakanlah...kurniakanlah ya Ilahi.


Nah! ianya berlaku.
Idaman terhidang dihamparNya jalan.
Jangan dirintih jangan dikeluh berulang kali.
Syukur Alhamdulillah!
Mereka tidak mengerti penuh simpati
yang bijaksana menabur empati.
Namun aku tetap bersyukur Alhamdulillah!
Aku tenggelam dalam lautan-lautan ilmu dan kebesaranMu.


Nah! umpama titian sirat di dunia nyata.
Engkau pilih antara sehelai rambut dan selebar expressway.
Jangan merintih!
Jangan mengeluh!
Berulang kali lagi.
Kerana destinasi kita...
Qiblat yang tidak terperinya sebuah KEJAYAAN mutlak ...seperti dilaungkan mu'azzin dalam seruan azannya
.

Tuk Ki

* Untuk asimilisasi para insan penghidap angin ahmar (stroke), ahli keluarga dan penjaga mereka dan kepada insan-insan sejagat.

3. FAKTA SIHAT TUK KI:DIABETIS; GOUT & PEMAKANAN; KOLESTROL; BUAH PINGGANG; STROKE/ANGIN AHMAR; SAKIT JANTUNG & PEMAKANAN; KAWALAN GULA - INDEKS GLISEMIA; BEBAN GLISEMIA; DAN KOLESTEROL BAIK, JAHAT DAN TRIGLYCERIDES.

KANDUNGAN

1. Kawal berat badan, tekanan darah...
2. Pantau paras glukosa.
3. Panduan pemakanan diebetik.
4. Gout dan pemakanan.
5. Kolesterol - ketahui amaunnya
    dalam makanan kita.
6. Penyakit buah pinggang.
7. Angin Ahmar / Stroke : Apa, kenapa dan bagaimana.
8. Do'a angin ahmar / Selawat syifa'.
9. Faktor-faktor risiko serangan angin ahmar / stroke.
10. Makanan yang mengurangkan
risiko stroke / penyakit jantung.
11. Kawalan gula dalam darah - Indeks Glisemia dan Beban Glisemia.
12. Kolesterol baik, jahat dan triglycerides.

__________________________________________________________

 1. KAWAL BERAT BADAN, TEKANAN DARAH, PARAS GLUKOSA, KOLESTEROL, BUAH PINGGANG ANDA.

SASARAN \     BMI-INDEKS   \T.DARAH\GLUKOSA  \KOLESTEROL\ HDL \ TRIGLYC
KAWALAN\     BODY MASS    \ mmHg   \FBS(mmol/l        mmol/l          mmol/l   mmol/l
                         lelaki/wanita                                                                      


BAIK                <25     <24        <130/85     < 6.0             <5.2              >1.1          <1.7

MEMUAS
KAN                  <27     <26        <140/90    6.0 - 7.8        5.2 - 6.5       >0.9          <2.3

TIDAK ME
MUASKAN        >27     >26        >140/90      > 7.8            > 6.5            <0.9          >2.3

_______________________________________________________________________ 

2. PANTAU PARAS GLUKOSA (GULA) ANDA 

SASARAN PARAS \ SEBELUM SARAPAN\ SEBELUM MAKAN\ 2 JAM SELEPAS MAKAN 
GLUKOSA               

BAIK                              3.5 - 5.3                      3.5 - 5.8                       4.4 - 6.7

MEMUASKAN                3.9 - 7.8                      3.9 -7.8                        4.4 - 10.0

TIDAK 
MEMUASKAN                >7.8                             >7.8                              > 10.0



*Sumber: Hospital Sungai Buluh.  
____________________________________________________________________

 KENCING MANIS (DIABETES)                                       
                 



    BUAH-BUAHAN DAN SAYUR-SAYURAN SEGAR ADALAH YANG TERBAIK               



















____________________________________________________________________
____________________________________________________________________


3. PANDUAN PEMAKANAN UNTUK PESAKIT  DIABETES (kencing manis)
____________________________________
A. MAKANAN YANG PERLU DIELAKKAN

Biskut manis                       pelbagai jenis gula
kek                                       gula-gula
coklat                                  aiskrim
kordial                                 susu pekat manis
madu                                   minuman beralkohol
jem                                      minuman kotak
kaya                                    minuman berkarbonat
_______________________________________________________
B. MAKANAN YANG PERLU DIHADKAN

1. Bijirin dan hasil bijirin

roti putih/bijirin penuh                 1 keping
nasi/mi/bihun/kuetiau                1/2 cawan
bubur nasi                                      1 cawan
capati/roti canai/tosai                 1/2 keping
_______________________________________________________
sarapan pagi, makan tengah hari dan makan malam = 2~3 hidangan
_______________________________________________________
minum pagi, minum petang dan minum malam = 1 hidangan
_______________________________________________________

2. Susu dan hasil tenusu
  
susu segar                                       1 cawan
susu penuh krim                             4 sudu makan penuh
susu skim/rendah lemak              4 sudu paras makan
_______________________________________________________
1 hidangan 2 kali sehari
_______________________________________________________

3. Sayur-sayuran

jagung                                             1 tongkol (6")                                                          
ubi kentang                                    1 biji kecil  (75gm)
lobak merah                                   1/2 cawan 
labu                                                 1/2 cawan
keledek/ ubi kayu                         1/2 cawan
_______________________________________________________
minum pagi / petang = 1 hidangan
_______________________________________________________
makan tengah hari / malam = 1 hidangan + 2 hidangan bijirin
_______________________________________________________

4. Buah-buahan

epal/oren/lai/                               1 biji sederhana
pisang                                             1 biji kecil      
jambu batu                                     1/2 biji
betik/nenas/tembikai                  1 potong nipis
belimbing                                        1 biji sederhana
anggur                                            6~8 biji            
______________________________________________________
makan tengah hari dan makan malam = 1 hidangan
______________________________________________________

5. Kekacang

kacang hijau/merah/dhal            1/3 cawan
kacang soya (mentah)                  sama
kacang panggang                          sama
______________________________________________________
1 hidangan 1 kali
______________________________________________________

C. MAKANAN YANG BEBAS DIMAKAN

Semua jenis                              sawi,kangkung,bayam,
sayuran kecuali                        kacang buncis,bendi,
jenis yang                                 terung,tomato.
berkanji                                    Saranan pemakanan      
                                                                25~30 gm serat setiap
                                                                (= 1 cawan sayur yang 
                                                  telah dimasak)
______________________________________________________
Semua cecair dan                   teh,teh cina,air limau,
minuman tanpa                       air barli
gula
_____________________________________________________
Perasa dan                             serbuk cili,kari, kunyit,     
perencah                                rempah ratus,bawang, 
                                                 halia,serai
_____________________________________________________
Sumber protein                     semua daging tanpa  
                                                tanpa lemak, ayam tanpa 
                                                lemak dan kulit, ikan bilis
                                                tanpa kepala dan perut,
                                                tauhu, tempe.
_____________________________________________________
*Sumber: hospital Sungai Buluh   



  Sayur dan buah tanpa berkanji bebas dimakan dengan amaun yg normal.

_________________________________________________________
_________________________________________________________


4. GOUT DAN PEMAKANAN


GOUT adalah sejenis penyakit akibat berlebihan ASID URIK dalam badan.

* ASID URIK ialah bahan kumuhan berasal dari sejenis protein yang dipanggil PURIN.

* Badan membuang bahan kumuhan melalui air kencing (urin).

* Bagi pengidap gout, asid urik yang berlebihan gagal dibuang dan ia berkumpul di dalam sendi.

* Gout sering dihidapi oleh kaum lelaki dalam lingkungan usia antara 30 hingga 60 tahun.

TANDA-TANDA GOUT

# Lazimnya ibu jari kaki.

# Ibu jari kaki menjadi merah, panas, bengkak dan tersangat sakit.

# Serangan selalunya berlaku secara tiba-tiba, kerap kali semalaman.

# Sakit mungkin berlarutan berhari-hari atau sekurang-kurangnya 1-2 minggu untuk reda jika tidak dirawat.

# Sakit mungkin akan menyerang kembali selepas berminggu atau bulan.

# Boleh juga menyerang sendi-sendi lain seperti buku lali, lutut, pergelangan tangan dan jari.
                                     Tophi terbentuk di siku dan jari


KOMPLIKASI

# Membentuk benjolan yang dipanggil 'TOPHI'.

# Pembentukan batu karang di dalam saluran urinari (air kencing).

# Menghidap penyakit lain atau masaalah lain seperti:

Kegemukan, darah tinggi, diabetis (kencing manis) dan hiperlipidemia.

PENGURUSAN PEMAKANAN

1. Kawal pengambilan makanan yang tinggi dengan PURIN.

2. Tingkatkan pengambilan air.
     - Pengambilan air yang secukupnya boleh menggalakkan proses penyingkiran URIK ASID.

     - Air perlu diambil sebanyak 6-8 gelas sehari.

3. Pengambilan karbohidrat & sayur dan buah.
     - Pengambilan makanan yang kaya dengan karbohidrat seperti bijirin, nasi, pasta.
    - Sayur-sayuran dan buah-buahan dapat membantu proses penyingkiran URIK ASID.










4. Mengurangkan pengambilan lemak. 
    - Mengurangkan pengambilan makanan berlemak tinggi seballiknya memilih makanan seperti ikan, ayam yang dibuang kulit dan produk tenusu yang rendah lemak.

   *Kurangkan makanan yang bergoreng, mentega, marjerin dan minyak.

5. Kurangkan pengambilan alkohol (bagi non Muslim).

6. Mengekalkan berat badan yang ideal.
    - Obesiti (kegemukan) akan memburukkan lagi keadaan.
    - Penurunan berat badan dapat membantu mengurangkan URIK ASID dalam badan.
    * Walaubagaimanapun penurunan berat badan secara berperingkat penting untuk mengelakkan pemecahan otot.


PEMANTAUAN MAKANAN DENGAN KANDUNGAN PURIN

KUMPULAN       PURIN                 PURIN                             PURIN            
MAKANAN         TINGGI          SEDERHANA                        RENDAH
                        150-825mg      50-150mg                            50mg/100gm 
                         /100 gm           /100gm 

                       *PERLU             AMBIL                                  AMBIL SECARA
                         ELAK                SEDERHANA                        NORMAL
________________________________________________________         

BIJIRIN                                    ROTI BIJIRIN                     ROTI,NASI,
                                                  PENUH,OAT,                       BIHUN,
                                -                 BRAN                                   KUETIAW, 
                                                  GANDUM.                            BISKUT
                                                  *HAD 2/3 
                                                  CAWAN/HARI    

BUAH                    -                        -                                     SEMUA JENIS
                                                                                              & JUSNYA

SAYUR                                    ASPARAGUS,                       KEBANYAKAN 
                                                KEKACANG,                          SAYURAN
                              -                 CENDAWAN,
                                                BAYAM,
                                                KOBIS BUNGA
                                                *HAD 1/2 
                                                CAWAN/HARI

MAKANAN  IKAN BILIS,         IKAN,AYAM,DAGING,       SUSU DAN                       
BER            SARDIN,HATI,     MAKANAN LAUT,               PRODUK  
PROTEIN.  GINJAL,OTAK,    KEKACANG,LENTIL,          TENUSU,
                   IKAN MAKERAL,  (DAL,PEAS)                        TELUR,
                   TELUR IKAN,      *AMBIL 2-3 HIDANG         KEJU  
                   MUSSEL,                SEHARI (DIET M'SIA)
                   SCALLOPS,
                   HERRING  

LEMAK,
MINYAK           -                                -                               SEMUA JENIS
                                                                                            *AMBIL
                                                                                              SEDERHANA

SUP         EKSTRAK              SUP DAGING                      SUP SAYUR   
                DAGING  

LAIN-     YIS,BIR                              -                              MINUM AIR 6-8 
LAIN                                                                                  GELAS SEHARI.
                                                                                           *ELAKKAN SIRAP,
                                                                                           GULA-GULA,TEH,
                                                                                           KOPI.

________________________________________________________

Sumber: Hospital Sungai Buluh                                                                                                                   
O

______________________________________
______________________________________

KOLESTROL

5. KANDUNGAN KOLESTROL DI DALAM BEBERAPA MAKANAN DI MALAYSIA

JENIS MAKANAN                                                     DI DALAM 100 G
                                                                                  YG. BOLEH 
                                                                                  DIMAKAN
                                                                                     (MG)

OTAK                                                                        800

TELUR ITIK                                                             650

TELUR AYAM                                                          415

TELUR PUYUH                                                        415

IKAN BILIS DGN. PERUT, KEPALA                       383

UDANG KERING                                                      353

HATI                                                                         180

UDANG SEGAR                                                        130

SOTONG                                                                  120

MENTEGA                                                                120

KETAM                                                                     100

DAGING AYAM                                                         85

LEMAK BABI                                                             63

IKAN BILIS TANPA PERUT,KEPALA                     58

DAGING KAMBING                                                  55

DAGING BABI                                                          50

DAGING LEMBU                                                      45

KERANG                                                                   45

IKAN KEMBUNG                                                      35

IKAN KURAU                                                            4

IKAN TENGGIRI                                                      3 


*Sumber: Med. J - Malaysia... June 1979.

** Sila baca juga no. 12. KOLESTROL BAIK, JAHAT DAN TRIGLYCERIDES.                          
                                                                                     


________________________________________________________________________________

________________________________________________________________________________

6. PENYAKIT BUAH PINGGANG



FUNGSI BUAH PINGGANG

1. Menuras toksin dan cecair yang berlebihan (memebersihkan darah).

2. Membantu membina sel-sel darah merah.

3. Mengawal tekanan darah.

4. Memelihara kekuatan tulang.

FAKTOR RISIKO KEGAGALAN BUAH PINGGANG

1. Kencing manis.

2. Tekanan darah tinggi.

3. Batu karang.

4. Nefritis (radang buah pinggang).

5. Sejarah keluarga.

6. Ubat-ubat.

# Penyakit Buah Pinggang Kronik (CKD) tidak menunjukkan sebarang tanda atau simptom pada fasa permulaan.

TANDA-TANDA (JIKALAU WUJUD).

1. Keletihan

2. Kurang selera makan, Anoreksia.

3. Bengkak di muka dan kaki.

4. Rasa loya dan muntah.

5. Kulit berubah (pigmentasi, kegatalan).

6. Sesak nafas (misalnya, ketika naik tangga).

7. Anemia (kekurangan sel darah merah).

# Kawal pegambilan PROTEIN anda.

= Ini adalah untuk mencegah pengumpulan bahan buangan di dalam darah.

= Untuk mengurangkan beban buah pinggang.

= Pengurangan pengambilan protein yang tinggi dapat mengurangkan FOSFAT yang dapat membantu mengekalkan komposisi tulang.

BAGI PESAKIT, LANGKAH YANG PERLU DIAMBIL

1. Ambil hanya ubat, makanan tambahan/suplimen, vitamin dan mineral yang disarankan doktor anda.

2. Minta bantuan pakar diet anda untuk merancang pemakanan anda bagi mendapatkan pengambilan nutrien dan kalori yang sesuai apabila anda menjalani diet protein yang ketat.    

3. Minta petua daripada pakar diet anda mengenai penggunaan rempah ratus di dalam masakan menggantikan garam.


*Sumber: Syarikat produk kesihatan.


__________________________________________________________ _________________________________________________________________
__________________________________________________________


7. ANGIN AHMAR / STROKE

APA , KENAPA DAN BAGAIMANA (video).








_________________________________________________________________________

8. SELAWAT SYIFA' DAN DO'A ANGIN AHMAR (RINGKAS)

PENGHULU ISTIGHFAR, SELAWAT SYIFA(PENAWAR), BISMILLAH ENAM. 




                         DO'A ANGIN AHMAR 



__________________________________________________________

9.    FAKTOR-FAKTOR RISIKO SERANGAN ANGIN AHMAR/STROKE

Sebagai tambahan, untuk mengetahui dan memahami sebab-sebab dan risiko-risikonya, sila klik link di bawah ini (dalam bahasa Inggeris). 


STROKE RISK FACTORS / FAKTOR-FAKTOR RISIKO ANGIN AHMAR







________________________________________________________________________________
________________________________________________________________________________

28 feb 2013 /  18 rabiulakhir 1434 H

10.   MAKANAN YANG MENGURANGKAN RISIKO SERANGAN STROKE & SAKIT JANTUNG.

Penyelidikan baru mengesyorkan pemakanan diet Mediterranean* dan ditambah dengan kekacang, terutamanya wallnut, dapat dengan menyerlah sekali mengurangkan risiko penyakit stroke/peredaran darah dan penyakit jantung. 

Menurut  New England Journal of Medicine, laporan dari Spanish Premed percubaan mendapati pemakanan diet Mediterranean dicampur dengan tambahan wallnut dapat mengurangkan kematian akibat penyakit cardiovascular (peredaran darah dan jantung) sebanyak 30% dan penyakit stroke / angin ahmar sebanyak hampir 49% dibandingkan dengan pemakanan dengan diet rendah lemak.

"Keputusan peyelidikan Premed ini sangat mustahak kerana mereka telah dengan  yakinnya membuktikan dengan mengamalkan diet lemak sayuran yang tinggi adalah lebih baik dari diet rendah lemak untuk mengelakkan serangan jantung." kata ketua penyelidikan Dr. Ramon Estruch. Menurut penulis penyelidikan, profil nutrien yang unik terkandung dalam wallnut adalah mungkin penyebab utama faedah yang dihasilkan dalam penyelidikan ini.

Percubaan ini telah melibatkan 7,000 peserta (55-80 tahun). Penyelidikan itu juga mendapati diet Mediterranean yang ditambah dengan minyak zaitun extra virgin dapat mengurangkan risiko penyakit cardiovascular (peredaran darah dan jantung) sebanyak 30%.

Penyelidik berkata bahawa wallnut adalah satu-satunya kekacang yang mengandungi lebih banyak alpha linolenic acid, iaitu omega 3 fatty acid dari punca tumbuh-tumbuhan, yang 'berkerjasama' dengan lain-lain anti oxidant dan nutrien untuk mengeluarkan kesan pencegah cardiovascular (masaalah peredaran darah dan jantung).

* Diet Mediterranean : pemakanan dalam jumlah yang tinggi mengandungi minyak zaitun, kekacang, bijirin yang tidak diproses, buah-buahan,sayuran, dan sejumlah sederhana hingga tinggi bagi ikan, sederhana mengambil produk tenusu dan pengambilan rendah bagi daging dan produk berkaitan daging.

(Diterjamah secara ringkasan dari berita Stroke Smart).

- Tuk Ki







_________________________________________________________
_________________________________________________________

2 Jun 2013 / 23 Rejab 1434 H

11. KAWALAN GULA DALAM DARAH - INDEKS GLISEMIA DAN BEBAN GLISEMIA.

INDEKS GLISEMIA / glycemic index (GI).

Bagi pesakit diabetes diet/pemakanan hendaklah termasuk :

# Makanan mengandungi rendah lemak trans dan tepu, kolesterol, garam dan gula.

# Banyak sayur-sayuran dan buah-buahan yang beraneka warna dan kaya dengan nutrien, antioksiden dan fitokimia.

# Makanan karbohidrat yang berkompleks tinggi.

# Daging tidak berlemak dengan amaun yang sederhana.

# Pengambilan alkohol yang sederhana.

Masaalah sebenarnya ialah KARBOHIDRAT, kerana ia merupakan satu-satunya bahagian makanan yang mempunyai kesan langsung terhadap paras gula dalam darah, berbanding lemak dan protein.

Para penyelidik telah mencipta satu petunjuk yang dikenali sebagai INDEKS GLISEMIA (GI). Indeks ini memeringkatkan makanan karbohidrat mengikut betapa cepatnya karbohidrat daripada satu jenis makanan itu ditukar menjadi glukosa dan memasuki aliran darah.

Makanan yang tinggi GI menyebabkan glukosa darah meningkat dengan cepat dan menghasilkan paras insulin yang lebih tinggi dalam darah. Umumnya makanan yang kurang melalui pemprosesan mempunyai GI yang rendah. 

Mengetahui GI sesuatu jenis makanan mungkin berfaedah bagi seorang pesakit diabetis apabila dia hendak menetapkan waktu makan dan waktu pengambilan ubat, demi untuk mengekalkan paras glukosa dalam darah sehampir normal yang boleh untuk mengelak komplikasi diabetis.

KESAN GLISEMIA MAKANAN BOLEH DIKURANGKAN DENGAN:

# Tidak memakan karbohidrat dengan berlebihan pada suatu masa dalam satu hari.

# Memakan karbohidrat yang berkanji bersama dengan protein daripada daging tidak berlemak, gentian dan lemak. Ini akan memperlahankan penyerapan gula didalam darah.

# Memakan sayuran dan bijirin dalam bentuk lengkap pada bila-bila masa yang boleh. Karbohidrat 'alam semula jadi' lazimnya mempunyai GI yang rendah berbanding karbohidrat 'ciptaan manusia'.

# Mengagihkan pengambilan karbohidrat sepanjang hari, tiga waktu makan utama (mengikut plan diet yang disyorkan)dan diselangi dua snek di antaranya untuk mengekalkan paras glukosa sehampir normal yang boleh.

# Makanlah kekacang yang telah dikeringkan untuk merendahkan kesan glisemia oleh makanan lain.

MAKANAN YANG MEMPUNYAI TINGGI GI.

* Biji-bijian dan kanji, pasta, roti, bijirin bagel, ubi kentang dan semua makanan yang diproses secara umum.

* Gula-gula, madu, gula yang digunakan harian.

* Snek yang berasaskan biji-bijian, keropok jagung,biskut, dll.

* Emping jagung, muesli, bijirin segera.

* Buah-buah tertentu - pisang,kismis dan kebanyakan jus buah.

* Sayuran berkanji, ubi kentang dan jagung.

MAKANAN SEDERHANA GI.

* Legum dalam tin, kekacang yang disejuk-bekukan.

* Ubi keledek dan keladi.

* Bijirin yang yang berbijian lengkap.

MAKANAN RENDAH GI.

* Produk tenusu, susu rendah lemak dan yogurt.

* Buah-buahan tertentu, buah ceri, anggur, limau gedang, pic, plum, epal, pear dan oren.

* Legum kacang bermata hitam yang baru dimasak, kacang kuda, kacang ginjal, kacang dal dan kacang soya.
Sayuran yang tidak berkanji- asparagus, bak choi, brokoli, kobis, daun saderi, salada, kulat, lada, bayam, keledek, tomato dan lada benggala.

Menurut Dr. Jennie Miller, nilai GI adalah:

55 atau kurang - GI RENDAH.

55 ~ 70 - GI PERTENGAHAN.

Melebihi 70 - GI TINGGI.




                                                   Makanan berkarbohidrat                 


BEBAN GLISEMIA/ glycemic load (GL).

BEBAN GLISEMIA merupakan suatu penarafan yang berdasarkan kepada indeks glisemia (GI) dan jumlah KARBOHIDRAT yang dimakan. Menurut kajian, beban glisemia (GL) keseluruhan pemakanan (diet) itu adalah lebih penting daripada GI bagi setiap satu makanan.

Jumlah karbohidrat yang diambil juga akan mempengaruhi paras gula darah. Makanan yang tinggi GI tidak semestinya tinggi GL, umpamanya sayur karot yang GInya 92, tetapi GLnya hanya 5. Ini kerana kandungan karbohidrat di dalamnya adalah kecil. Begitu juga dengan buah tembikai. GInya 72, GLnya hanya 4. Ini kerana ia mengandungi banyak air tetapi hanya sebahagian kecil karbohidrat.

GL sesuatu makanan dikira dengan mendarabkan GI dengan angka sebenar gram karbohidrat yang dimakan dan membahagikan jumlahnya dengan angka 100.

NILAI GI DAN GL BEBERAPA MAKANAN.

Nilai GL rendah - 10 atau kurang.
        sederhana-  11 ~ 19
        tinggi         -  20 atau lebih.

MAKANAN                        GI            SAIZ     KARBOHIDRAT(gm)       GL

buah kurma                   103           2 oz                    40                         42

emping jagung                81          1 cawan              26                         21

kek lapis beras                78          3 keping              21                         17

donut                                76          1 sederhana      23                          17

roti putih                          73          1 kpg. besar      14                          10

gula biasa (sukrosa)     68           2 sudu teh         10                            7

nasi puteh                       64           1 cawan            36                           23

nasi perang                    55            1 cawan            33                           18

spageti                            44            1 cawan            40                          18

buah oren                       42            1 sederhana     11                           5

buah pear                       38            1      "                 11                           4

buah epal                        38            1      "                 15                           6

bijirin                               38             1 cawan            23                           9

susu skim                        32             8 fl oz                13                           4

kacang dal                      29            1 cawan             18                           5

kacang ginjal                  28            1    "                    25                           7

barli                                 25            1    "                    42                           11

biji janggus                    22             1  oz                   9                              2

kacang tanah                14             1 oz                    6                              1

                                                                                                                          


Teori GI dan GL menggalakkan kita mengurangkan memakan karbohidrat yang bertapis dan yang  diperhaluskan , sebaliknya meningkatkan pemakanan yang tinggi dengan antioksiden yang kebanyakannya boleh diperolehi daripada sayur-sayuran segar dan buah-buahan yang mengandungi rendah gula.

(Sumber : pelbagai)                                           




                                  Karbohidrat komplek - contoh.
            


   
                                                                                                                          
                                                                                                                          


11 OKT  2013 / 6 ZULHIJJAH 1434 H


12.  KOLESTEROL BAIK, JAHAT & TRIGLYCERIDES.

Kandungan kolesterol di dalam darah yang tidak terkawal adalah salah satu risiko mendapat serangan stroke.

APAKAH KOLESTEROL?

Kolesterol ialah sejenis bahan seiras lemak terdapat di setiap sel di dalam badan. Ia mengalir melalui pengaliran darah di dalam tubuh dan ia membantu tubuh kita membina hormon dan bahan-bahan untuk pencernaan makanan. Badan kita telah cukup, secara semula jadi, membina kolesterol untuk membuat kerja-kerja ini. Dengan mengambil makanan berkolesterol akan mewujudkan kolesterol yang berlebihan. 'Kolesterol tinggi' bermaksud darah seseorang mengandungi terlampau banyak kolesterol.

KOLESTEROL BAIK, KOLESTEROL JAHAT. 

Terdapat dua jenis kolesterol di dalam badan, iaitu lipoprotein densiti rendah (low-density lipoproteins) LDL dan lipoprotein densiti tinggi (high-density lipoproteins) HDL.

Kolesterol LDL dianggap kolesterol 'jahat'. Apabila terlampau banyak  LDL mengalir di dalam edaran darah ia boleh terkumpul dan menjadi plak didalam pembuluh arteri di jantung dan di otak. Plak yang melekat dan menebal akan menyebabkan 'clot' (darah membeku dan tersumbat) yang boleh menyebabkan serangan strok/angin ahmar dan serangan jantung.

Kolesterol HDL, atau kolesterol 'baik', bertugas mengangkut kolesterol ke hati. HDL membantu mengurangkan kolesterol yang berlebihan di dalam pembuluh darah arteri dengan menghantarnya ke hati, dimana ianya akan dinyahkan daripada badan.

Bagi orang yang sering bersenam, tidak merokok dan mempunyai berat badan yang baik, akan mempunyai kolesterol HDL yang lebih tinggi.

TRIGLYCERIDES.

Jumlah kandungan kolesterol ditentukan oleh jumlah LDL, HDL, dan tahap TRIGLYCERIDES di dalam badan. Triglycerides ialah sejenis lemak yang dihasilkan oleh badan. Badan kita memproses kalori yang berlebihan menjadi triglycerides dan manyimpannya didalam sel-sel lemak badan kita.

Penyelidik-penyelidik di Universiti Columbia mendapati, tahap kolesterol HDL yang tinggi membantu mencegah serangan strok; dan mengurangkan risiko penyakit alhzeimer.

Seseorang yang ber'kolesterol tinggi' tidak mempunyai apa-apa tanda. Terdapat dua cara darah anda diuji, iaitu tidak berpuasa (untuk ujian jumlah kasar) dan berpuasa sebelum darah diambil (untuk keputusan lengkap,iaitu, lipid profile LDL, HDL, dan triglycerides). Anda dikehendaki tidak makan sebarang makanan 12 jam sebelum darah diambil.

Doktor akan menilai keputusan ujian darah tersebut berdasarkan faktor-faktor umur, berat badan, diet, tekanan darah dan sejarah keturunan untuk menentukan risiko-risiko yang dihadapi. Doktor mungkin akan mengesyorkan perubahan diet atau bersenam atau memberi ubat mengurangkan kolesterol.     

(Terjemahan dari artikel 'Stroke Smart')




________________________________________________________
________________________________________________________