MUQADDIMAH- serangkai cetusan hati

MUQADDIMAH - serangkai cetusan hati
(I1) NAH!

Nah! rupa-rupanya segala rintih-rintihku Engkau sahuti
Sebelumnya...
rintihan sepontan terpantul
berulang kali.
Keluhan kesal terhembus
berulang kali.
Telahku lenyapkan ruang untuk mengenaliMu!
Manakan daya untuk mendekatiMu!
Kurniakanlah...kurniakanlah ya Ilahi.


Nah! ianya berlaku.
Idaman terhidang dihamparNya jalan.
Jangan dirintih jangan dikeluh berulang kali.
Syukur Alhamdulillah!
Mereka tidak mengerti penuh simpati
yang bijaksana menabur empati.
Namun aku tetap bersyukur Alhamdulillah!
Aku tenggelam dalam lautan-lautan ilmu dan kebesaranMu.


Nah! umpama titian sirat di dunia nyata.
Engkau pilih antara sehelai rambut dan selebar expressway.
Jangan merintih!
Jangan mengeluh!
Berulang kali lagi.
Kerana destinasi kita...
Qiblat yang tidak terperinya sebuah KEJAYAAN mutlak ...seperti dilaungkan mu'azzin dalam seruan azannya
.

Tuk Ki

* Untuk asimilisasi para insan penghidap angin ahmar (stroke), ahli keluarga dan penjaga mereka dan kepada insan-insan sejagat.

Tuesday, 22 January 2013

BERKATA "AH!" KEPADA IBU/BAPA = DERHAKA!

10 Rabiul awal 1434

( N 35 ) NUKILAN DARI TAMAN SYURGA

BERKATA "AH!" KEPADA IBU/BAPA = DERHAKA!

Penulis ingin memberi peringatan kepada diri sendiri tentang sucinya  hubungan diri sendiri dengan ibu dan bapa. Kedua-dua orang tua kita terutamanya, ibu, berkedudukan darjat yang tinggi dan sewajarnyalah diberikan layanan yang lemah lembut dan baik dan jika perlu berdiplomasi tanpa melukakan hati mereka. 

Dalam surah Al-Israa', ayat 23 dan 24, terjemahannya:

23. "Dan Tuhanmu telah memerintahkan supaya kamu jangan menyembah selain DIA dan hendaklah kamu berbuat baik kepada ibu bapamu dengan sebaik-baiknya. Jika salah seorang di antara keduanya atau kedua-duanya sampai berumur lanjut dalam pemeliharaanmu, maka sekalli-kali janganlah kamu mengatakan kepada kedua-duanya perkataan "ah" dan janganlah kamu membentak mereka dan ucapkanlah kepada mereka perkataan yang mulia.*"

* Mengucapkan "ah" atau seumpamanya kepada ibu/bapa tidak dibolehkan oleh agama, apalagi mengucapkankan kata-kata atau memperlakukan mereka lebih kasar daripada itu.

24. "Dan rendahkan dirimu terhadap mereka berdua dengan penuh kesayangan dan ucapkanlah : "Wahai Tuhanku, kasihanilah mereka keduanya, sebagaimana mereka berdua telah mendidik aku waktu kecil."

 Dari kitab Sahih Bukhari dinayatakan beberapa hadis mengenai kedudukan ibu/bapa.

1. Dari Abdullah r.a katanya: Saya bertanya kepada Nabi s.a.w, "Apakah amalan yang lebih dikasihi Allah?" Jawab beliau, "Sembahyang dalam waktunya." Tanya Abdullah, "Kemudian itu apa?" Jawab beliau, "Berbuat baik (berbakti) kepada ibu bapa." Tanya Abdullah, "Kemudian itu apa?" Jawab beliau. "Berjuang di jalan Allah."

2. Dari Abu Hurairah r.a katanya: Datang seorang lelaki kepada Rasulullah s.a.w dan bertanya, "Wahai Rasulullah! Siapakah yang paling berhak saya pergauli dengan baik?" Jawab beliau, "Ibumu!" Tanya orang itu , "Sesudah itu siapa?" Jawab beliau, "Ibumu!" Tanya, "Kemudian itu siapa lagi?" Jawab beliau "Ibumu." Tanya, "Siapa lagi?" Jawab beliau, "Kemudian itu bapamu."

3. Dari Abdullah bin Amru r.a katanya: Ada seorang lelaki berkata kepada Rasulullah s.a.w , "Saya pergi berjuang!" Rasul bertanya, "Ibu bapamu masih hidup?" Ia menjawab, "Masih." Rasul berkata, "Berjuanglah menjaga kedua orang tuamu!"

4. Dari Anas Malik r.a , katanya: Rasulullah s.a.w pernah menyebutkan dosa-dosa besar, atau pernah ditanya orang tentang hal itu. Beliau berkata : "Mempersekutukan Allah, membunuh manusia, derhaka pada orang tua." Setelah itu beliau berkata, "Akan saya beritahukah kepadamu dosa besar yang paling besar?" Beliau melanjutkan, "Perkataan bohong!" Atau beliau berkata, "Saksi yang dusta!"

Sebagai si anak, sudah menjadi kewajipan untuk menjaga kebajikan orang tuanya jika Allah SWT mengurniakannya dengan umur yang panjang. Salah satu hikmahnya ialah si anak berpeluang untuk mendapat pahala yang besar dengan berbakti kepada mereka berbanding dengan mereka yang sudah kematian ibu dan bapa. 

Apa yang pasti secara fitrahnya, besar kebarangkaliannya setiap insan akan berkahwin dan mempunyai keluarga dibawahnya dan bakal digelar ibu dan bapa. Sudah tentu dia berkeinginan anak-anak yang baik serta solih untuk mengambil berat tentang hal ehwalnya di hari tua.

Wallahua'lam.


- Tuk Ki
(Daripada talib kepada mukallaf) 

  

No comments:

Post a Comment