MUQADDIMAH- serangkai cetusan hati

MUQADDIMAH - serangkai cetusan hati
(I1) NAH!

Nah! rupa-rupanya segala rintih-rintihku Engkau sahuti
Sebelumnya...
rintihan sepontan terpantul
berulang kali.
Keluhan kesal terhembus
berulang kali.
Telahku lenyapkan ruang untuk mengenaliMu!
Manakan daya untuk mendekatiMu!
Kurniakanlah...kurniakanlah ya Ilahi.


Nah! ianya berlaku.
Idaman terhidang dihamparNya jalan.
Jangan dirintih jangan dikeluh berulang kali.
Syukur Alhamdulillah!
Mereka tidak mengerti penuh simpati
yang bijaksana menabur empati.
Namun aku tetap bersyukur Alhamdulillah!
Aku tenggelam dalam lautan-lautan ilmu dan kebesaranMu.


Nah! umpama titian sirat di dunia nyata.
Engkau pilih antara sehelai rambut dan selebar expressway.
Jangan merintih!
Jangan mengeluh!
Berulang kali lagi.
Kerana destinasi kita...
Qiblat yang tidak terperinya sebuah KEJAYAAN mutlak ...seperti dilaungkan mu'azzin dalam seruan azannya
.

Tuk Ki

* Untuk asimilisasi para insan penghidap angin ahmar (stroke), ahli keluarga dan penjaga mereka dan kepada insan-insan sejagat.

Tuesday, 4 October 2011

TAMAN SYURGA DI DUNIA /PUISI/SAJAK- DEBUNGA SYIFA' / ILHAM ILAHI

(N2) NUKILAN DARI TAMAN-TAMAN SYURGA

TAMAN-TAMAN SYURGA DI DUNIA.

"Apabila engkau bertemu taman-taman syurga maka kutiplah apa yang ada didalamnya". Sabda Rasulullah S.A.W kepada sahabat. Lalu sahabat bertanya "Apa kah itu taman syurga ya Rasulullah?" Jawab baginda "Majlis ilmu". Ada setengah riwayat mengatakan "Majlis zikrullah". Begitulah mathum Hadis Nabi S.A.W.

Majlis-majlis ilmu adalah merupakan taman-taman syurga di dunia nyata. Alangkah beruntungnya insan-insan yang berada didalamnya. Duduk bersama-sama para Malaikat yang turut mengunjungi majlis-majlis ilmu. Alangkah rugi nya jika terlepas peluang di depan mata dimana terdapat banyak majlis-majlis ilmu diadakan dewasa ini. Hanya segelintir insan sahaja yang hadir pada hal walaupun seorang itu tertidur didalam majlis ilmu ia tetap mendapat pahala kerana berada didalam majlis ilmu.

Sabda Nabi S.A.W , mathumnya ," Menuntut ilmu itu fardhu atas tiap-tiap Muslim lelaki dan Muslim perempuan"

Nabi S.A.W juga bersabda mathumnya " Hai Ibnu Mas'ud duduk engkau satu saat dalam majlis ilmu pada hal tiada engkau menyentuh akan kalam dan tiada engkau menyurat satu huruf pun adalah terlebih baik dari memerdekakan seribu hamba sahaya". Betapa besarnya pahala yang dikurniakan dan mulianya nilai majlis ilmu di sisi Allah S.W.T.

Seterusnya sabda Nabi S.A.W mathum nya " Bahawasanya Malaikat merendahkan segala sayapnya kepada orang yang menuntut ilmu kerana tersangat suka dengan perbuatan itu".

Sabda Nabi S.A.W. lagi bermaksud " Mereka yang belajar satu bab daripada ilmu nescaya terlebih baik baginya daripada sembahyang sunat 100 raka'at".

Sudah tentu `Ilmu' yang dimaksudkan ialah ilmu yang memberi manafa'at kepada iman kita terhadap Allah S.W.T. Sebenar nya Allah S.W.T telah memilih insan-insan daripada populasi umat yang besar, umpama nya dari beribu-ribu penduduk sebuah taman perumahan , berapa kerat sahaja yang berminat dan memberi keutamaan  supaya hadir ke masjid atau surau atau tempat-tempat khusus lain untuk mendengar kuliah-kuliah agama dan bersolat berjema'ah ( kecuali dalam peringkat awal bulan Ramadhan yang akan berkurangan jemaahnya di akhir-akhir bulan ).  .

Nabi S.A.W ada diriwayatkan memberi pesanan apabila ditanya oleh sahabat baginda tentang ilmu.
Baginda berpesan maksudnya:
1. Tuntutlah ilmu sehingga menjadi seorang alim. Atau
2. jadilah seorang penuntut ilmu. Atau
3. jadilah seorang pendengar ilmu. Atau
4. jadilah seorang yang cintakan ilmu.
5. Tetapi jangan menjadi pembenci ilmu yakni jahil, maka binasa lah kamu! Na'uzubillah.

Wallahua'lam.

PERHATIAN: Ini adalah catitan Tuk Ki dari kuliah-kuliah. Sila dapatkan penjelasan lanjut dari para ustaz/ustazah yang berkelayakan.  
_________________________________________________________________________________

(S1) GERIMIS DEBUNGA SYIFA'

(Ini adalah sebuah perkongsian rasa untuk insan-insan yang sedang diuji Ilahi dengan penyakit, yang hilang upaya , kurang upaya atau kelainan upaya (ohu/oku), seperti Tuk Ki , ahli keluarga mereka dan penjaga-penjaga mereka).

Setiap musibah yang menimpa kita pasti Allah S.W.T  iringi dengan hikmah tertentu. Cuba kita luangkan masa untuk muhasabah diri. Bersyukurlah kerana Allah S.W.T masih memberi masa dan ruang untuk mengingatiNya dan tidak terus mengambil nyawa kita tanpa persediaan bekalan yang diharap dapat menjadi pemberat timbangan pahala berbanding timbangan dosa kita  apabila menghadapi Mizan Allah S.W.T di akhirat kelak. Yang paling mengerikan ialah apabila tidak sempat bertaubat. Na'uzubillah.

Apakah bekalan kita? Ia adalah TAUBAT, ILMU dan AMAL. Bagi diri Tuk Ki , sekarang saya rasa saya telah dianugerahkan dengan masa ,yang sentiasa bersifat cemburu itu, dan sedikit kudrat . Masa yang sebelum ini terpaksa dihabiskan di tempat kerja dan hal-hal kedunian.Saya nekad untuk mengamalkan tiga perkara yang saya sebut di atas dan sedang berikhtiar untuk menunaikan kewajipan MENYEBARKAN ilmu yang dipelajari sekali gus mencetuskan minat untuk belajar di kalangan pembaca. Insyaallah.

Kepada teman-teman yang telah ditakdirkan senasib seperti saya , penuhilah masa anda dengan menuntut ilmu. Jikalau tidak berupaya ke masjid / surau atau kelas pengajian , bukalah radio/tv untuk hadir di majlis ilmu . Antara lain seperti program-program agama di Radio IKIM, TV9 (tiap-tiap pagi 7.00~8.00), TV1 (Tauhid,Fekah selasa dan rabu 6.30ptg), TV3 ( jumaat 5.00~6.00ptg) dan terbaharu, TV Al Hijrah.

Bagi ahli keluarga dan penjaga insan-insan istimewa ini (istimewa kerana Allah S.W.T memberi peluang kepada anda untuk membuat sebanyak mungkin pahala dengan menjaga mereka apatah lagi jika mereka ada lah ibu, ayah, anak anda dsb) diharap dapat menyampaikan seruan ini. Dengan berbuat demikian anda dapat membantu mereka mendapat keampunan dan keredhaan Allah S.W.T. Semoga kita semua  sentiasa dirahmati Allah azawajalla. Amin.

_________________________________________________________________________________

(I2) ILHAM ILAHI

GERIMIS DEBUNGA-DEBUNGA SYIFA'

Ini sebuah perkongsian rasa...
Sesungguh nya aku telah jatuh sakit
Kamu juga jatuh sakit
Rupa-rupanya semua kamu jatuh sakit
Segumpal daging dimana legaran darah bertawaf
di dada mu! di dadamu!

Jumpalah doktor tanyalah tabib
...cuma geleng kepala ...kamu sihat ... bukan kah kamu wal'afiat?
Tetapi kamu resah
Kamu amarah
Nantikanlah
Nantikanlah
Semoga Ilahi menghidayahi
Semoga Ilahi merahmati
Bagai gerimis tiba-tiba muncul begemerlapan dipanah matahari pagi
Gerimis debunga-debunga syifa'
Melahirkan kelopak-kelopak sang bunga yang mekar lagi tenang

Tuk Ki 
No comments:

Post a Comment