MUQADDIMAH- serangkai cetusan hati

MUQADDIMAH - serangkai cetusan hati
(I1) NAH!

Nah! rupa-rupanya segala rintih-rintihku Engkau sahuti
Sebelumnya...
rintihan sepontan terpantul
berulang kali.
Keluhan kesal terhembus
berulang kali.
Telahku lenyapkan ruang untuk mengenaliMu!
Manakan daya untuk mendekatiMu!
Kurniakanlah...kurniakanlah ya Ilahi.


Nah! ianya berlaku.
Idaman terhidang dihamparNya jalan.
Jangan dirintih jangan dikeluh berulang kali.
Syukur Alhamdulillah!
Mereka tidak mengerti penuh simpati
yang bijaksana menabur empati.
Namun aku tetap bersyukur Alhamdulillah!
Aku tenggelam dalam lautan-lautan ilmu dan kebesaranMu.


Nah! umpama titian sirat di dunia nyata.
Engkau pilih antara sehelai rambut dan selebar expressway.
Jangan merintih!
Jangan mengeluh!
Berulang kali lagi.
Kerana destinasi kita...
Qiblat yang tidak terperinya sebuah KEJAYAAN mutlak ...seperti dilaungkan mu'azzin dalam seruan azannya
.

Tuk Ki

* Untuk asimilisasi para insan penghidap angin ahmar (stroke), ahli keluarga dan penjaga mereka dan kepada insan-insan sejagat.

Wednesday, 18 February 2015

DUA TRAGEDI SAFAR TAHUN 4 HIJRAH : SIRAH NABI S.A.W

28 RABIULAKHIR1436H 

( N  80 ) NUKILAN  DARI TAMAN SYURGA


SIRAH : 

DUA TRAGEDI SAFAR TAHUN 4 HIJRAH.

Rasulullah s.a.w tidak terhindar daripada mengalami kesedihan yang berpunca dari kejadian-kejadian tragis yang menimpa para sahabat dalam menjalankan tugas-tugas dakwah mereka atas arahan baginda sendiri.

1. PERUTUSAN AL-RAJI' (Berlaku dalam bulan Safar tahun 4 Hijrah).

Wakil-wakil dari qabilah Udhal dan Qaarah telah berjumpa Rasullullah s.a.w dan mememinta baginda menghantar guru-guru ke qabilah mereka untuk mengajar al-Quran dan agama. Rasulullah telah mengutuskan bersama mereka seramai enam orang penghafaz al-Quran (mengikut riwayat Ibnu Ishak dan al-Bukhari ialah sepuluh orang).

Baginda telah melantik Mirthad bin Abi Mirthad al-Ghanawi sebagai Amir perutusan itu. Ibnu Ishak dan al-Bukhari mencatatkan Amir itu ialah Asim bin Thabit iaitu datuk kepada Asim bin Umar bin al-Khatab. 

Sesampai rombongan pendakwah dan wakil-wakil qabilah itu di al-Raji', ia-itu kawasan air qabilah Huzail yang terletak diantara Rabigh dan Jeddah, tiba-tiba wakil qabilah Qaarah dan Udhal telah menzahirkan niat jahat mereka yang sebenar dengan memberi isyarat kepada qabilah Huzail yang dikenali sebagai Banu Lahyan supaya menyerang rombongan pendakwah Islam itu.

Mereka telah diserang oleh seratus orang pemanah dan cuba menyelamatkan diri dengan mencari perlindungan dan bertahan di kawasan dipanggil Fad-Fad. Penyerang-penyerang orang-orang Islam telah menyeru supaya Asim dan rombongannya menyerah diri dan menjanjikan keselamatan kepada mereka namun telah ditolak oleh Asim dan terus melawan serangan musuh.

Oleh kerana bilangan musuh yang terlalu ramai yang dapat menyerang dari jauh menggunakan panah, tujuh orang pendakwah telah gugur syahid termasuklah Asim. Hanya Khubaib, Zaid bin al-Dathnah dan seorang pendakwah yang lain masih terselamat. Musuh sekali lagi menawarkan janji yang sama jika mereka tidak melawan dan kali ini mereka bersetuju meletakkan senjata. Lantas musuh mengkhianati janji mereka dengan menangkap dan mengikat mereka bertiga dengan tali-tali panah. Mereka dipaksa mengikut qabilah itu namun pendakwah yang ketiga telah enggan dan telah dibunuh di situ juga.

Khubaib dan Zaid bin al-Dathnah telah dijual Makkah. Sebenarnya, mereka berdua telah membunuh bembesar-pembesar Makkah di dalam perang Uhud dan ada kalangan musyrikin Quraisy yang berdendam, antaranya ialah Uqbah bin al-Harith setelah bapanya dibunuh oleh Khubaib dalam peperangan tersabut,

Khubaib yang di dalam kurungan telah dibawa keluar dari Tanah Haram ke Tanaim untuk dibunuh. Sebelum disalib, Khubaib telah meminta untuk bersolat dua raka'at dan mendoakan kemusnahan kepada musuh-musuh Allah s.w.t dan menyatakan bahawa beliau tidak memanjangkan solatnya kerana tidak mahu orang musyrikin meyangka dia takut mati. Pada malam itu Amru bin Umayah al-Dhamri telah berjaya membawa lari jenazah yang syahid itu dari situ untuk dikebumikan.

Mengikut hadis sahih, Khubaiblah orang pertama bersolat sunat dua raka'at sebelum pembunuhan. Sebagai tanda kesyahidannya, ramai orang melihat beliau sedang memakan setangkai buah anggur semasa di dalam kurungannya sebelum dia di hukum bunuh. Padahal di masa itu buah tamar pun tiada di Makkah inikan pula buah anggur.

Zaid al-Dathnah pula telah diburu oleh Safwan bin Umaiyah dan telah syahid di tangan Safwan yang menuntut bela di atas pembunuhan ayahnya. 

Pihak Quraisy telah pergi ke Fad-Fad untuk mengenal pasti mayat Asim yang telah membunuh pembesar mereka di dalam peperangan Badar. Mereka tidak dapat menghampiri mayat Zaid kerana Allah s.w.t telah menghantar sekumpulan tebuan berlegar-legar melindungi jenazah syahidnya. Sebelum itu Asim pernah memohon kepada Allah s.w.t supaya badan beliau tidak disentuh oleh musyrikin dan tidak pula beliau mahu menyentuh musyrikin.

.....Bersambung in sya Allah.

Wallahu a'lam.

Sumber: kuliah berdasarkan kitab Al-Raheeq Al-Makhtum.


- Tuk Ki Jemaah
(Daripada talib kepada mukallaf)

       

No comments:

Post a Comment