MUQADDIMAH- serangkai cetusan hati

MUQADDIMAH - serangkai cetusan hati
(I1) NAH!

Nah! rupa-rupanya segala rintih-rintihku Engkau sahuti
Sebelumnya...
rintihan sepontan terpantul
berulang kali.
Keluhan kesal terhembus
berulang kali.
Telahku lenyapkan ruang untuk mengenaliMu!
Manakan daya untuk mendekatiMu!
Kurniakanlah...kurniakanlah ya Ilahi.


Nah! ianya berlaku.
Idaman terhidang dihamparNya jalan.
Jangan dirintih jangan dikeluh berulang kali.
Syukur Alhamdulillah!
Mereka tidak mengerti penuh simpati
yang bijaksana menabur empati.
Namun aku tetap bersyukur Alhamdulillah!
Aku tenggelam dalam lautan-lautan ilmu dan kebesaranMu.


Nah! umpama titian sirat di dunia nyata.
Engkau pilih antara sehelai rambut dan selebar expressway.
Jangan merintih!
Jangan mengeluh!
Berulang kali lagi.
Kerana destinasi kita...
Qiblat yang tidak terperinya sebuah KEJAYAAN mutlak ...seperti dilaungkan mu'azzin dalam seruan azannya
.

Tuk Ki

* Untuk asimilisasi para insan penghidap angin ahmar (stroke), ahli keluarga dan penjaga mereka dan kepada insan-insan sejagat.

Saturday, 23 June 2012

KISAH BENAR (2) : AKU DIKELAR-KELAR DENGAN PISAU

 ( S  8 )   DEBUNGA SYIFA'

CORETAN KISAH BENAR 2 : AKU DIKELAR-KELAR DENGAN PISAU

Inilah temujanji yang penuh misteri yang pernah aku alami didalam diari hidupku. Aku langsung tidak dapat membayangkan apakah yang akan berlaku. Dengan siapa kelak aku akan berurusan dan bagaimana aku akan diperlakukan. Malah aku samar-samar dengan keselamatanku sendiri. 

Aku membisu kerana tiada kata-kata yang hendak dibualkan kepada isteriku yang tekun memandu di stering kereta. Tiada bual-bual ringan untuk memecah  bunyi deruan enjin dan desiran angin dari penghawa dingin. Sekali sekala aku membaca alamat yang dituju yang telah aku tulis di atas secebis kertas di tanganku.

"Lampu isyarat tu, belok ke kanan." Kataku apabila kelihatan dari jauh muncul satu persimpangan.
"Kanan ya?" Isteriku hendak mempastikan sambil membelok ke kanan dengan agak laju tetapi terkawal kerana lampu hijau sedang menyala.
"Kalau ye pun, janganlah pandu macam lumba F1." Aku dengan sindiran nasihat biasaku.
Isteriku ketawa kecil. Dia sering berkata itulah caranya ia memandu apabila setiap kali ditegur oleh aku atau anak-anakku. Kami terpaksa akur dan selalunya ia menjadi sesuatu yang humor dan seringkali berkesudahan dengan  kami ketawa tetapi dalam marah.

Memasukki satu jalan kami disambut oleh deretan bangunan kedai yang agak lengang dari kenderaan. Setelah mengenal pasti premis destinasi dan memakir kereta, aku dengan tongkatku bersama isteriku masuk kedalam sebuah unit rumah kedai dan bertemu seorang kakitangan wanita di kaunter menyatakan temujanjiku.Sambil menaiki tangga setelah diarahkan ke tingkat atas bangunan, aku sempat melihat deretan rapi botol-botol yang berisi cecair berwarna gelap diperagakan dalam almari kaca. Ia mirip ubat herba tradisional.
                                               
                                                 (gambar hiasan)

Aku sedikit tersentak dengan kehairanan sebaik aku melangkah masuk ke tingkat atas. Susun atur klinik ini agak berlainan dengan klinik biasa. Ia lebih merupakan sebuah mini hospital dengan deretan beberapa buah katil dipasang siap dengan tirainya berkedudukan di ruang belakang tingkat itu. Sudah terdapat sekitar belasan orang duduk menunggu, mungkin separuhnya adalah pesakit yang menunggu giliran untuk mendapatkan rawatan seperti aku. Setelah duduk baru aku sedar ada sekumpulan pelawat sedang mengerumuni di hadapan sebuah tingkap kaca yang lebar sedang menyaksikan sesuatu di dalam bilik di sebalik tingkap itu. Aku bertanya pada seorang perempuan India yang dudik di sebelahku.
"Apa dia orang tengok tu?"
"Tengok itu doktor operate perut. Doktor mau buang ketumbuhan. Boleh tengok kalau mau." Jawabnya.
"Saya takut mau tengok." Tambahnya lagi sambil menggoyang-goyangkan tapak tangannya dan mengerut-ngerutkan mukanya.
Isteriku turut memimik perbuatan wanita India itu melahirkan ekspresi kengeriannya. Lantas aku bangun untuk menyaksikan adegan itu tetapi lantas juga aku duduk kembali kerana khuatir ia akan memberi kesan negatif kepada emosiku kerana aku adalah seorang pesakit yang mungkin akan dibedah pada hari itu.
"Boleh ambil gambar videokah?" Tersembur soalan dari mulutku apabila ternampak seorang dari mereka sedang membuat rakaman video.
Wanita India itu mengangguk kepala mengiakan. Memang satu senario yang baru bagiku.

Sebelum ini aku telah diberi maklumat oleh seorang kenalan bahawa pembedahan yang dilaksanakan di situ adalah mengikut prosedur perubatan moden biasa tetapi berasaskan rawatan Islam dan perbomohan yang penuh misteri alam ghaib. Yang lebih menarik ialah pembedahan dilakukan tanpa menggunakan bius dan tanpa jahitan!

Tidak berapa lama kemudian muncul seorang wanita India berumur separuh abad keluar berjalan dari bilik diiringi oleh beberapa orang lain menuju ke deretan katil di ruang belakang.
"Itu orang yang operate perut tadi." Wanita India yang berinteraksi denganku tadi memberitahu.
"Dia...dia baru kena bedah perut sudah boleh jalan?" Kataku separuh percaya. 
"Dia berjalan macam tak ada apa-apa pun!" Tambah isteriku menutup mulutnya yang tercengang.
"Hari ini dia boleh balik. Bagi dia rehat dulu lepas itu boleh ambil ubat, buat follow-up appointment dan boleh balik." Terdengar misi yang mengiringi pesakit itu berkata kepada seorang warisnya.
Tatkala itu beberapa andaian berlegar dalam kepalaku. Adakah aku akan dibedah? Kalau ia, di bahagian mana tubuhku? Kalau kes stroke seperti aku biasanya di bahagian kepala dan lebih tepat lagi di bahagian otak. Aku teringat diagnosis doktor melapurkan saluran darah kecil kepalaku tersumbat. Untuk mententeramkan hatiku tidak putus-putus aku berselawat.

Namaku dipanggil dan dijemput masuk ke bilik doktor oleh seorang misi. Menunggu aku di dalam ialah seorang lelaki Melayu yang memperkenalkan diri sebagai Abdullah (bukan nama sebenar) yang lengkap berpakaian seperti doktor. Begitu juga dengan peralatan biliknya yang tidak ada bezanya dengan bilik seorang doktor. Setelah bertanya dengan ringkas berkenaan penyakitku dia meminta menunggu di bilik sebelah, iaitu bilik pembedahan.
"Sila tanggal baju dan meniarap atas katil. Doktor nak sembahyang sekejap."
Seorang misi berkata dengan santun.
Oleh kerana suasana yang sunyi, aku terdengar suara doktor itu seperti berbual ringkas dengan seseorang sebelum dia muncul di bilik pembedahan.

Oleh kerana aku dalam posisi meniarap, penglihatanku agak terhad untuk menyaksikan apa yang sedang berlaku. Aku melihat misi itu membawa beberapa alat menyerupai mangkuk-mangkuk kecil. Jantungku mula berdegup kencang apabila rambut dibahagian belakang kepalaku dan bulu roma di belakangku dicukur. Tetapi aku tidak membantah. Dalam keadaan begitu aku berserah diri kepada Allah. Tiba-tiba aku terasa hirisan tajam yang panjang di belakang kepalaku dan diikuti dengan beberapa hirisan yang lebih panjang lagi di belakang tubuhku. Aku dapat rasakan kulit dan dagingku terbuka semasa hirisan itu dibuat. Adakah aku sedang dikelar seperti isteriku mengelar ikan di dapur? Yang menakjubkan ialah aku tidak berasa sakit atau perit. Kemudian mangkuk-mangkuk kecil yang dibawa oleh misi tadi telah dicantum ke satu peralatan dan telah ditekap di atas luka-lukaku.Lantas terlintas di hatiku tentang proses berbekam.

Lebih kurang dua puluh minit kemudian doktor Abdullah menanggalkan mangkuk-mangkuk kecil tadi yang dipenuhi darahku yang sudah kelihatan membeku ke dalam satu bekas. 
"Ini darah encik." Doktor Abdullah membawa bekas yang berisi penuh dengan darahku yang membeku bagai agar-agar berwarna merah cair kepadaku sambil mekuis-kuisnya dengan sebatang alat di jarinya.
Aku terdiam dan hanya menganggukkan kepalaku hingga tidak terlintas untuk bertanyakan sesuatu kepadanya di dalam suasana sedemikian. Setelah kelaran-kelaran luka ditutup dengan plaster aku diberitahu supaya ke tempat rehat dan mengambil ubat di kaunter.

Di tempat rehat aku dapati perempuan India yang dibedah perutnya tadi berbaring santai di atas katil sambil berbual dengan waris-warisnya.
"Macam mana bedah tadi, ada sakitkah?" Aku bertanya.
"Semua ok, itu tumour sudah kasi buang." Jawabnya tersenyum.
Aku membalas senyumnya sambil mengambil tempat rehat bersama isteriku.

Di rumah aku memberi tumpuan pada cermin almari sambil membelek-belek belakang kepala dan tubuhku. Ada enam kelaran kesemuanya. Setiap kelaran di belakang sejengkal panjangnya dan dikepala pendek sedikit. Aku  menghela nafas kesyukuran kerana apabila aku menekan kelaran di kepalaku aku tidak berasa apa-apa kesakitan. Kerisauan aku berakhir kerana kepala ialah bahagian yang sensitif. Keesokannya aku membuang semua plaster itu dan Alhamdulillah, kelaran-kelaran itu telah kering dan sembuh dengan cepat sekali. Bahkan ia tidak meniggalkan sebarang parut seperti terbukti sekarang ini.

Dari pengalaman ini aku ingin berprasangka baik degan mengingatkan diri bahawa perkara berlaku dengan izin Allah Ta'ala jua. Mungkin ada pendapat yang negatif terhadap rawatan serupa ini. Namun aku berpendapat ini serupa dengan rawatan bekam yang merupakan satu rawatan sunah Nabi s.a.w. Aku juga telah disahkan mempunyai kandungan kolestrol yang tinggi dalam darahku. Dengan menjalani kaedah ini aku harap ia dapat sedikit sebanyak  menyahkan lelemak kolestrol dalam darahku. Kepada doktor Abdullah aku ucapkan terima kasih yang tidak terhingga dan bersyukur kepada Allah s.w.t dengan takdir ini. 

(Pengalaman ini berlaku sekitar sepuluh tahun yang lalu)

-Tuk Ki               
   
                                         (video hiasan)
                 

No comments:

Post a Comment